Η Nataly Oryon, τραγουδίστρια και μουσικός (συνθέτρια, ενορχηστρωτής), γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ,  ειδικεύεται σε διάφορα είδη μουσικής των χωρών της Μεσογείου, με έμφαση στην λαϊκή μουσική και την κλασική Ελληνική μουσική, και την Ιταλική - Ναπολίτικη μουσική.

Η Nataly γεννήθηκε με την  «έκτη αίσθηση» για τη μουσική, έχει αναπτύξει ανεξάρτητα τη δική της όλα αυτά τα χρόνια, κατά κάποιο τρόπο είναι αυτοδίδακτη - σε πραγματικό χρόνο επαγγελματικής άσκησης και ευφυΐας.

 

Η Nataly άρχισε την επαγγελματική σταδιοδρομία της όταν ήταν μόλις 15, καθώς οι παραγωγοί  τοπικής μουσικής ανακάλυψαν την μοναδική φωνή και το μουσικό της ταλέντο. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ, καθώς και με  γνωστά εθνικά φωνητικά σχήματα (όπως το συγκρότημα των Ankor, κ.λπ.).

 

Η Nataly έχει αναπτύξει τη δική της μοναδική φωνητική τεχνική, συνδυάζοντας το κλασσικό με το παραδοσιακό στυλ τραγουδιού και βάζει την Συναισθηματική έκφραση για κάθε τραγούδι ξεχωριστά - πάνω απ 'όλα.

 

Στην αναζήτησή της για διαφορετικά μουσικά είδη, τους τύπους που έχουν τις ρίζες τους σ’ ένα μουσικό ιστορικό υπόβαθρο, σ’ ένα αληθινό νόημα κάθε λέξης και νότας, και σε μια ιστορία γεμάτη από μουσικούς θησαυρούς, η Nataly ανακάλυψε τον παγκόσμιο θησαυρό της παραδοσιακής μουσικής, ως επί το πλείστον γοητεύτηκε από το Ελληνικό «Ρεμπέτικο» (ελληνικό αστικό λαϊκό τραγούδι που εμφανίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα (1880-1950).

 

Στη συνέχεια πέρασε δύο χρόνια μελετώντας τη γλώσσα, για ακόμα μια φορά μόνη της- επιμένοντας να το κάνει αυτό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μαθαίνοντας τις λεπτές αποχρώσεις της προφοράς και την μεγάλη ιστορία του πόνου από τον οποίο αναπτύχθηκε αυτό το μουσικό ύφος.

Το 2006 ο Nataly συναντήθηκε με τον Yoad Shoshani, μουσικό και κιθαρίστα, ο οποίος είναι ακόμα σήμερα, ο κύριος μουσικός συνεργάτης του σε όλες τις συναυλίες του. Οι δυο εμφανίζονται επίσης ως δίδυμο, σε μια συναυλία που ονομάζεται «Mondo Musicale» (μουσικός κόσμος), όπου παρουσιάζουν τραγούδια διαφόρων πολιτισμών, ειδών και γλωσσών από όλο τον κόσμο.

 

Μετά από λίγα χρόνια μουσικής εκτέλεσης με διάφορες μπάντες Ελληνικής μουσικής  σε εγχώριες και διεθνείς τοποθεσίες, η Nataly άρχισε να εργάζεται ως σόλο καλλιτέχνης, δημιουργώντας την παράσταση "100 χρόνια ελληνικής μουσικής», η οποία αφηγείται την ιστορία της «εξέλιξης»  της ελληνικής μουσικής και πολιτισμού του περασμένου αιώνα «επισημαίνοντας» μέσα από τα σημαντικά θέματα (όπως συνθέτες, τραγουδιστές και μουσικά είδη), που συνέβαλαν σημαντικά σε αυτό, καθώς και την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας στην Ελλάδα. Η συναυλία ήταν επιτυχής από την αρχή και οδήγησε στην ανάπτυξη ενός άλλου προγράμματος-"τα Σμυρναίκα τραγούδια", που  επικεντρώνεται στην Ελληνική μουσική η οποία προέρχεται από τη Σμύρνη (Μικρά Ασία , Τουρκία), και η οποία  χαρακτηρίζεται από τη χρήση  διαφόρων μουσικών οργάνων, όπως το Ούτι και το Κανονάκι (σαντούρι).

 

Αυτές οι συναυλίες ήταν και η αρχή μιας γόνιμης συνεργασίας μεταξύ της Nataly και του Ισραηλινού δημοσιογράφου Yaron Enosh, ο οποίος ήταν σημαντικός συνεργάτης στην δομή των περιεχομένων, αλλά  αφηγείται επίσης τις ιστορίες των τραγουδιών στη συναυλία – με το γνωστό μοναδικό και εξαιρετικό του τρόπο. Τον Μάρτιο του 2017, η Nataly παρουσιάζει την πρεμιέρα της νέας συναυλίας της «Ακρόπολις» στο φεστιβάλ τέχνης των Ιερουσαλήμ, στο αμφιθέατρο Beit Shmuel. Στη συναυλία, Nataly παρουσιάζει τα καλύτερα της ελληνικής μουσικής, καθώς και γνωστά εβραϊκά τραγούδια που αυτή έχει μεταφραστεί στα ελληνικά, μαζί με έναν επισκέπτη από την Ελλάδα - τραγουδιστής και μπουζουξής Αντώνης Χαραλαμπόπουλος, Συνοδευόμενος από ένα σύνολο 7 μουσικούς, το οποίο από την αρχική μουσική της οργάνωση.

 

Με την πάροδο του χρόνου, η Nataly έχει αποδειχθεί όχι μόνο ως τραγουδίστρια, αλλά και μια δημιουργική και ποικίλη οργάνωση μουσικής, διατηρεί με επιτυχία τα παραδοσιακά στοιχεία κάθε στυλ και ταυτόχρονα εκφράζει νέα προσωπικά συναισθήματα μέσα από τη μουσική, μαζί με ένα άγγιγμα άλλων μουσικών επιρροών που ακολουθεί.

 

Σε αυτές τις συναυλίες η Nataly παρουσιάζει τις δικές της μοναδικές ερμηνείες ερμηνεύοντας παραδοσιακά Ρεμπέτικα τραγούδια, καθώς επίσης παίζοντας ανατολίτικα κρουστά (Κύμβαλο, (Κουτάλια) Kasik, (Τυμπάνιο) Ντέφι) με τις δικές της μουσικές συνθέσεις και εκτέλεση, τραγουδώντας στα Ελληνικά , Εβραϊκά και Εβραϊκο-Ισπανικά (Ladino) (Σεφαραδιτικά), κείμενα που γράφτηκαν για συνθέσεις του Ρεμπέτικου από τους Εβραίους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, στις αρχές του 20ου αιώνα.

 

Λόγω της μεγάλης επιτυχίας των συναυλιών της, η Nataly κατέλαβε την προσοχή των ΜΜΕ. Είχε προσκληθεί να τραγουδήσει και συνέντευξη σε διάφορα προγράμματα του ραδιοφώνου και τηλεόρασης, πολλά άρθρα έχουν γραφτεί γι 'αυτήν, και οι ηχογραφήσεις της έπαιξε συνεχώς στην εθνική Ραδιοφωνικοί Σταθμοί (Διαβάστε, παρακολουθήσετε και  ακούσετε).

 

Τον Σεπτέμβριο του 2013 η Nataly προσκλήθηκε από τη γνωστή ελληνίδα τραγουδίστρια Glykeria να τραγουδήσει μαζί στη σκηνή στο club Zappa στην Ιερουσαλήμ.

 

Το 2011, Nataly εκτέθηκε σε ένα νέο θησαυρό -Ιταλικά-ναπολιτάνικα τραγούδια (Canzoni Napoletane), μια ανακάλυψη που ακολουθείται από μια άλλη διαδικασία της αυτο διδασκαλίας για την ιταλική γλώσσα και ναπολιτάνικη διάλεκτο, την τέλεια προφορά, καθώς και την εξερεύνηση της ιστορίας και του πολιτισμού της Νάπολη, και σε μεγάλες συνεργασίες και θερμές σχέσεις με την ιταλική πρεσβεία στο Ισραήλ, Dante Alighieri Ένωση, το Ινστιτούτο για την ιταλική κουλτούρα στο Ισραήλ, την οικογένεια του τραγουδιστή Sergio Bruni, και πολλά μουσικά καλλιτέχνες στην Ιταλία.

 

Η Nataly είναι γνωστή για το έργο της στην Ιταλία. τα τελευταία δύο χρόνια έχει δημιουργήσει ένα αυξανόμενο κοινό, ένα άρθρο στην εφημερίδα «Il Mattino», καθώς και τις ευχαριστίες για τη συμβολή της στον πολιτισμό ναπολιτάνικη. καταγραφή της για το τραγούδι «Te voglio bbene assaje» επιλέχθηκε ως το soundtrack της διαφημίσεις βίντεο Παλλήνη S.pa της εταιρείας, και κλήθηκε να εκτελέσει στο Σορέντο, από Bruna Chianese, κόρη του Sergio Bruni «Η φωνή της Νάπολης» που είναι ένας αγαπημένος και εμπνευσμένος καλλιτέχνης στη Νάπολη, και για τον ίδιο τον Nataly.

 

 

Τον Απρίλιο του 2014, Nataly έχει ξεκινήσει η συναυλία «Από Νάπολη προς την Ιερουσαλήμ» την οποία παράγονται και αναπτύχθηκε από κοινού με το Τμήμα Τεχνών και Μουσικής Κέντρο του Δήμου της Ιερουσαλήμ, η οποία πρεμιέρα του παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ της Ιερουσαλήμ Τεχνών το 2014, στην Ιερουσαλήμ θέατρο.

 

Στη συναυλία Nataly τραγούδησε ναπολιτάνικα τραγούδια, μαζί με Harel ορχήστρα (περίπου 50 μουσικοί - ξύλινα και χάλκινα πνευστά) από τη ρύθμιση και την αγωγιμότητα του καθηγητή Eitan Avitzur, μια ζώνη θαλάμου (8 μουσικοί) η οποία διαδραμάτισε το δικό ρυθμίσεις Nataly, καθώς και ιταλική τραγουδιστής Nazareno Bicocchi. Η επίδειξη ήταν πολύ επιτυχημένη και πωλήθηκε εκ των προτέρων.

 

Nataly έχει δημιουργήσει επίσης την παράσταση «Pensieri su Napoli» (σκέψεις της Νάπολης) Ποια είναι ποικίλες και μοναδική για το ρεπερτόριό της, καλλιτεχνικές ρυθμίσεις της, και τις παρουσιάσεις της κλασικής και λαϊκής ναπολιτάνικη τραγούδια σε δική του προσωπική ερμηνεία, στην άκρη για να Original δική ναπολιτάνικη της τραγούδια, τα οποία συνθέτει στους στίχους του Dr. Benedetto di-Bitonto.

 

Nataly έχει καταγράψει ένα διπλό άλμπουμ  «Pensieri su Napoli» (σκέψεις της Νάπολης).

 

Οι μουσικοί που καταγράφηκαν στο λεύκωμα: Υoad Shoshani - Κιθάρα, Raziel Tzur - Μαντολίνο, Yarden Kedar - κλαρινέτο, Alon Hillel - βιολί, Michal Drori Katzir - Φλάουτο, Adi Gigi - κοντραμπάσο.

 

Το ρεπερτόριο της Nataly είναι ποικίλο-και δεν εστιάζεται μόνο στα δημοφιλή πασίγνωστα  Ναπολιτάνικα τραγούδια, αλλά προσπαθεί να φέρει στο προσκήνιο τους μεγάλους κρυμμένους μουσικούς θησαυρούς, που χρονολογούνται πολύ πριν το 1200', όταν άρχισε η τεκμηρίωση των Ναπολιτάνικων τραγουδιών.

Η Nataly Oryon πιστεύει ότι είναι καθήκον της ως νεαρά καλλιτέχνης να διατηρήσει την παραδοσιακή μουσική, καθώς και να δημιουργήσει νέα αυθεντική μουσική, ενώ αυτή συνθέτει τα δικά της πρωτότυπα φωνητικά και ορχηστρικά κομμάτια, και σύντομα θα ηχογραφήσει το πρώτο της άλμπουμ, με επιρροές από διάφορα στυλ μουσικής, καθώς η ίδια θα γράφει, συνθέτει και θα είναι μουσικός παραγωγός για τον εαυτόν της.

 

 

Παγκόσμιες Περιοδείες και πρόσθετα έργα:

 

Με την Γλυκερία - Σεπτέμβριος του 2013 – Προσκλήθηκε από την γνωστή Ελληνίδα τραγουδίστρια Γλυκερία να τραγουδήσει μαζί της στη σκηνή του clubZappaστην Ιερουσαλήμ

.

‘’Μεταξύ Ανατολής και Δύσης’’- Μάρτιος του 2013 – Τραγουδώντας Αραβικά και Εβραϊκά τραγούδια με την Εβραιο-Αραβική ορχήστρα, με την σύνθεση και την καθοδήγηση του καθηγητή TaiseerElias. Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στο θέατρο GerardBehar ως τμήμα του Φεστιβάλ Τεχνών της Ιερουσαλήμ.

 

"Η φωνή μιας γυναίκας " - Μάρτιος του 2012 - Τραγουδώντας τα τραγούδια της MercedesSosa ως μέρος του αφιερώματος στις μεγάλες διάσημες γυναίκες τραγουδίστριες σε όλο τον κόσμο .

Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στο θέατρο της Ιερουσαλήμ ως τμήμα του Φεστιβάλ Τεχνών της Ιερουσαλήμ.

 

2011 - μια συναυλία στην ‘Πλατεία Safra’, της Ιερουσαλήμ με το μουσικό Συγκρότημα του Perach Adom φιλοξενώντας Έλληνες  μουσικούς :  την  Σοφία Παπάζογλου (φωνητικά), τον Νίκο Τατασόπουλο (μπουζούκι ) και τον Dasho Kurti (ακορντεόν ), και τον δεξιοτέχνη στο Ισραηλινό μπουζούκι Haim Romano.

 

Περιοδεία στην Ελλάδα - Οκτώβριος-Νοέμβριος του 2010 -

(μαζί με το Συγκρότημα του Perach Adom)  «Ελληνόφωνο» Φεστιβάλ στην Κοζάνη, στα κέντρα της Εβραϊκής κοινότητας σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, στο Ρεμπέτικο  κλαμπ 'ΠΡΙΓΚΗΠΕΣΑ' στην Θεσσαλονίκη, το κλαμπ  ‘ Βινύλιο’  στην Αθήνα .

 

Αθήνα, Ελλάδα - Ιανουάριος του 2008 -  Ρεμπετάδικο ‘Ταξίμι’ , Ρεμπετάδικο ‘Κληματαριά’ , με Ισραηλινούς  και ντόπιους Έλληνες μουσικούς του Ρεμπέτικου .

 

Βερολίνο, Γερμανία- Σεπτέμβριος του 2007 - στο courage club  «Φεστιβάλ Το τέλος του καλοκαιριού» , με τον Yoad Shoshani (ως ντουέτο Unyson) τραγουδώντας παγκόσμια παραδοσιακά τραγούδια στα Εβραϊκά, Αγγλικά, Ελληνικά , Αραβικά, Ισπανικά, Πορτογαλικά και Ιταλικά .

 

Κύπρος - Σεπτέμβριος του 2006 - πολλές συναυλίες σε Λάρνακα και την Αγία Νάπα , με τον Γιώργο Μαυρουδή – ένα μπουζουξή από τη Λευκωσία .η της ιστορίας και του πολιτισμού της Νάπολης .

 

Nataly Oryon